Çocuk terapisinde ebeveynin rolü oldukça önemlidir. Süreç içerisinde düzenli ebeveyn görüşmeleri yapılmakta ve ebeveynlerin desteklenmesi gereken alanlarda rehberlik sağlanmaktadır.
Ergen terapisinde ise danışanın ergenlik döneminde bulunması sebebiyle terapistiyle kuracağı güven ilişkisi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, çocuk terapisinin aksine her seans sonunda ebeveyn görüşmesi yapılmamaktadır. Terapist, ihtiyaç duyduğunda veya aile talep ettiğinde ebeveyn görüşmeleri düzenleyerek süreci desteklemektedir
Kurumumuzda terapi hizmeti veren terapistlerimiz, dört yıllık lisans eğitimlerini başarıyla tamamlamış olup terapi hizmeti vermeye başlamadan önce seçtikleri terapi ekolleri kapsamında uzmanlaşarak gerekli eğitimleri almışlardır. Terapi sürecinin etik ve bilimsel ilkeler doğrultusunda yürütülmesine büyük önem verilmektedir.
Terapistlerimiz, bilimsel dayanakları esas alarak danışanlarının gereksinimlerine uygun bir terapi süreci planlamaktadır.
Dese Psikoloji olarak; her çocuğun ve gencin bireysel potansiyelini en iyi şekilde gerçekleştirmesine destek olmak, sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerine yardımcı olmak için buradayız. Amacımız, çocuk ve gençlerin sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktır.
Siz de çocuğunuzun veya ergenlik sürecindeki gencinizin ruh sağlığını desteklemek için bize ulaşabilirsiniz.
Oyun terapisi, 2-10 yaş aralığındaki çocuklar için tercih edilen bir terapi yöntemidir. Yetişkinler yaşadıkları problemleri psikoterapi sürecinde anlatarak çözümlerken ve sağlıklı bireyler olma yolunda ilerlerken, çocuklar ise yaşadıkları problemleri metaforlar üzerinden oyun terapisinde ifade eder. Oyun terapisti, oyun aracılığıyla çocuğun problemini keşfeder ve gerekli müdahaleleri yine oyun üzerinden yaparak iyileşmeyi ve gelişim dönemine uygun şekilde ilerlemeyi hedefler.
Bu sorunun yanıtı, çocuğun gelişim dönemine ve bireysel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Her çocuğun ihtiyacı ve terapiye bakış açısı farklıdır. Çocuğunuz terapiye gelmek istemediğinde, öncelikle bu tepkinin altında yatan ihtiyacı veya düşünceyi anlamaya çalışmanız büyük önem taşır.
Çocuğunuzun böyle bir direnç göstermesi durumunda, manipülatif ifadelerden kaçınılmalıdır (örn. “Orası çok güzel bir yer ama…”, “Gittiğinde çok seveceksin, eminim.”).
Eğer çocuğunuz, istek ve ihtiyaçlarını sözel olarak ifade edebilecek bilişsel gelişime sahipse:
Seçim Hakkı Tanıyın: Çocuğunuza terapi sürecinde söz hakkı vererek onun da sürece dahil olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, “Terapiye hangi gün gitmek istersin?” gibi seçenekler sunabilirsiniz.
•
Süreç Hakkında Bilgilendirin: Çocuğunuza terapi sürecinin nasıl işlediğini anlatabilirsiniz. “Orada neler yapacağınızı merak ediyorsan, birlikte konuşabiliriz.” diyerek sürecin belirsizliğini azaltabilirsiniz.
•
Duygularını Anladığınızı Gösterin: Çocuğunuzun kaygısını veya isteksizliğini anladığınızı belirterek, “Terapiye gitmek konusunda kararsız olduğunu görüyorum. Bunun senin için nasıl bir deneyim olacağını merak ediyor musun?” gibi bir ifade kullanabilirsiniz.
•
İlk Seansı Keşif Olarak Tanıtın: Terapiyi uzun soluklu bir süreç gibi göstermek yerine, “Önce bir gidelim, nasıl hissettiğine birlikte bakalım.” şeklinde daha esnek bir yaklaşım benimseyebilirsiniz.
•
Sorumluluğu Paylaşın: Bu süreç içerisinde ebeveyn olarak zaman zaman sizin de destek alacağınızı söyleyerek çocuğunuzun “sorunlu” bir kişi gibi hissetmemesini sağlayabilirsiniz.
Eğer çocuğunuz, bilişsel olarak istek ve ihtiyaçlarını sözel olarak ifade edebilecek düzeyde değilse veya daha küçük bir yaş grubundaysa:
•
Terapisti; bir arkadaş, öğretmen ya da doktor gibi tanıtmaktan kaçınmalısınız. Terapisti tanıtırken dürüst bir yaklaşım sergilemek, terapist ve danışan arasındaki ilişkinin güçlenmesini sağlayacaktır.
•
Çocuğunuza, bir hastalığı veya problemi varmış gibi hissettirmekten kaçınılmalıdır.
•
“Oyuncakları olan bir ablayla tanıştım, seni de onunla tanıştırmak istiyorum.” veya “Orada oyunlar oynayabileceğin bir yer var, birlikte keşfetmek ister misin?” gibi basit ve samimi bir açıklama yeterli olacaktır.
Gizlilik ilkesi, yetişkin terapisinde olduğu gibi çocuk ve ergen terapisinde de büyük önem taşımaktadır. Seans içeriği, sadece terapistin gerekli gördüğü durumlarda ve gizlilik ilkesinin geçerli olmadığı hallerde (örn. danışanın kendisine veya başkasına zarar verme riski gibi durumlarda) aile ile paylaşılmaktadır.
Anne Baba Olarak Boşandık, Terapiye Beraber Mi Gelmemiz Lazım?
Boşanmış ebeveynler, kendi aralarındaki ilişkiyi göz önünde bulundurarak terapiye birlikte gelip gelmemeyi tercih edebilirler. Ancak, süreç içerisinde farklı tarihlerde de olsa her iki ebeveyni görmek, danışanın terapi süreci açısından önemlidir.
Aile Olarak Hep Birlikte mi Görüşmeye Alınıyoruz, Yoksa Ayrı Ayrı mı?
Kurumumuzda terapi sürecinin ilk seansında, önce aile ile sonra çocukla görüşme sağlanmaktadır. Süreç içerisinde gerekli görüldüğünde, aile ve çocukla ayrı ayrı görüşmeler de yapılabilmektedir
İki Çocuğumu da Aynı Terapiste Getirebilir Miyim?
Aynı aileden farklı bireylerin aynı terapistten hizmet alması, etik ilkeler doğrultusunda doğru bir uygulama değildir. Bir çocuğunuzla terapi süreci başladıktan sonra, diğer çocuğunuz için farklı bir terapistten hizmet almanız daha sağlıklı olacaktır.
Deneyimsel Oyun Terapisi, çocuğu merkeze alan ve çocuğun kendi ihtiyaçlarının ne olduğunu bildiğini savunan, en uç noktadaki hümanistik (insan odaklı) terapi çeşididir. Diğer terapi çeşitlerine göre Deneyimsel Oyun Terapisi’nde, çocuğa oyun odasının kuralları en başta söylenmez ve çocuk belli bir kalıp içerisine yerleştirilmeye çalışılmaz. Süreç içerisinde sınırlandırmaların olduğu tek nokta, çocuğa veya terapiste zarar gelebilecek durumlardır. Çocuğa güvenli bir ortam ve özgürlük tanımak, terapisti ile güçlü bir güven ilişkisi kurmasını sağlayacak ve tüm bunların ışığında çocuk, ihtiyaçlarını açığa çıkaracak cesareti bulacaktır. Süreç içerisinde, bu ihtiyaçların tespit edilip oyun üzerinden karşılanması hedeflenmektedir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.